fr Français

Ontmoet Congo door de ogen van Congolese Hasselaren

tekstgrootte aanpassenuitprinten

Congodebat

grondstoffenkaart kleingrondstoffenkaart grootbekijk kaart »

‘ Zit de Congolese toekomst onder de grond? ’

Ongeveer een vijfde van de Congolese bevolking is afhankelijk van ambachtelijke of informele mijnbouw. Miljoenen Congolezen werken met schop en schoffel in de diamant– en kobaltmijnen. In deze lucratieve keten regeren Kinshasa, buitenlandse bedrijven en de paradox van overvloed: hoe meer rijkdom, hoe meer armoede.

De situatie van wetteloosheid in het land heeft een schaduweconomie laten opbloeien die de ondergrondse en bovengrondse schatten van Congo dreigt te verspillen voor de huidige én de komende generaties Congolezen.

Er dient dringend werk gemaakt te worden van een economische basis voor de staat die de verantwoordelijkheid neemt om de mensen uit het moeras van armoede en conflict te trekken. De enorme grondstoffenrijkdom van Congo moet op zodanige manier ontgind worden, dat de opbrengst ervan ten goede komt aan de bevolking.

Ons land wil een systeem opzetten dat de Congolese ertsen traceerbaar maakt, om zo de illegale stromen te kunnen afzonderen. België steunt ook projecten die op termijn de kinderarbeid in de mijnen moeten afbouwen en de ‘creuseurs’ langzaam in het formele mijnbouwcircuit moeten opnemen.

 

Achtergrond

De plundering van Congo: Belgische nalatigheid ...of medeplichtigheid?

Broederlijk Delen, 11.11.11 en de Britse organisatie Rights and Accountability in Development voeren samen campagne onder het motto Natuurlijke rijkdommen van Congo: geen vloek maar een zegen! Ze vinden dat het verregaande engagement van België om de verkiezingen mogelijk te maken in schril contrast staat met zijn laisser faire, laisser passer houding ten aanzien van de wanpraktijken in de Congolese mijnsector. De transitie naar een democratische rechtsstaat is gedoemd om te mislukken, zeggen de organisaties, als de presidentiële kandidaten en hun buitenlandse vennoten beslag leggen op het economische hart van Congo.

Broederlijk Delen, 11.11.11 en RAID roepen Minister De Gucht daarom op om:

Meer info:

  1. http://www.broederlijkdelen.be/,
  2. http://www.11.be/,
  3. http://www.raid-uk.org/

 

Treden in debat

Onder leiding van Dhr. Roger Huisman (Congo–sympathisant – redactie buitenland ‘het Belang van Limburg’)

Inleiding door Professor Jan Yperman (Universiteit Hasselt – voormalig Schepen voor Ontwikkelingssamenwerking Stad Hasselt)

WOE 24/10 (18.00) — Universiteit Hasselt, campus Diepenbeek — Gratis

Achteraf wordt een FairTrade–receptie aangeboden. Sinds 12 mei 2006 is UHasselt een ‘FairTrade–universiteit’.

 

Achtergrond

Aanbevolen voorbereidende documenten

pdfZit de Congolese toekomst in de grond?
(MO* paper)

Studies van het IPIS-centrum

 

Artikel MO* magazine

cover Mo magazine met Georges Forrest met een Mobutu-hoofddeksel Georges Forrest : Koper-koning van Congo
door John Vandaele
Lees
Congo is straatarm, terwijl zijn ondergrond bulkt van de rijkdom. Wie wordt er beter van het Congolese koper, kobalt of uranium? MO* kreeg twee mijnexploitatie-contracten in handen en liet die analyseren door een gespecialiseerd advocatenkantoor. Besluit: Congo wordt gepluimd. Een Congolees parlementair onderzoek dat daarvoor waarschuwde, wordt niet vrijgegeven. MO* kreeg het wel vast. De Belgische overheden staan erbij en kijken ernaar, terwijl de Belgische ondernemer George Forrest een hoofdrol speelt.