‘ Zit de Congolese toekomst onder de grond? ’
Ongeveer een vijfde van de Congolese bevolking is afhankelijk van ambachtelijke of informele mijnbouw. Miljoenen Congolezen werken met schop en schoffel in de diamant– en kobaltmijnen. In deze lucratieve keten regeren Kinshasa, buitenlandse bedrijven en de paradox van overvloed: hoe meer rijkdom, hoe meer armoede.
De situatie van wetteloosheid in het land heeft een schaduweconomie laten opbloeien die de ondergrondse en bovengrondse schatten van Congo dreigt te verspillen voor de huidige én de komende generaties Congolezen.
Er dient dringend werk gemaakt te worden van een economische basis voor de staat die de verantwoordelijkheid neemt om de mensen uit het moeras van armoede en conflict te trekken. De enorme grondstoffenrijkdom van Congo moet op zodanige manier ontgind worden, dat de opbrengst ervan ten goede komt aan de bevolking.
Ons land wil een systeem opzetten dat de Congolese ertsen traceerbaar maakt, om zo de illegale stromen te kunnen afzonderen. België steunt ook projecten die op termijn de kinderarbeid in de mijnen moeten afbouwen en de ‘creuseurs’ langzaam in het formele mijnbouwcircuit moeten opnemen.
De plundering van Congo: Belgische nalatigheid ...of medeplichtigheid?
Broederlijk Delen, 11.11.11 en de Britse organisatie Rights and Accountability in Development voeren samen campagne onder het motto Natuurlijke rijkdommen van Congo: geen vloek maar een zegen! Ze vinden dat het verregaande engagement van België om de verkiezingen mogelijk te maken in schril contrast staat met zijn laisser faire, laisser passer houding ten aanzien van de wanpraktijken in de Congolese mijnsector. De transitie naar een democratische rechtsstaat is gedoemd om te mislukken, zeggen de organisaties, als de presidentiële kandidaten en hun buitenlandse vennoten beslag leggen op het economische hart van Congo.
Broederlijk Delen, 11.11.11 en RAID roepen Minister De Gucht daarom op om:
Onder leiding van Dhr. Roger Huisman (Congo–sympathisant – redactie buitenland ‘het Belang van Limburg’)
Inleiding door Professor Jan Yperman (Universiteit Hasselt – voormalig Schepen voor Ontwikkelingssamenwerking Stad Hasselt)
WOE 24/10 (18.00) — Universiteit Hasselt, campus Diepenbeek — Gratis
Achteraf wordt een FairTrade–receptie aangeboden. Sinds 12 mei 2006 is UHasselt een ‘FairTrade–universiteit’.
Zit de Congolese toekomst in de grond?
(MO* paper)