Het gebied waar nu Congo-Kinshasa is, werd 10.000 jaar geleden al bevolkt. Van 2000 v.Chr. tot 500 na Chr. kwamen migratiegolven van Bantoes het land binnen vanuit het noordwesten. Hierdoor werd het Bantoe ook de overheersende talengroep.
Tegen de 15e eeuw was de dominante politieke macht in Congo het Koninkrijk Kongo. Op zijn hoogtepunt reikte het rijk van de Atlantische oceaan in het westen tot de Kwango-rivier in het oosten, en van de Congo-rivier in het noorden tot de Loje-rivier in het zuiden. Het was een koninkrijk, met aan het hoofd de Mwene Kongo (Manikongo) die heerste over de Bakongo vanuit zijn hoofdstad Mbanza-Kongo. Het rijk vormde het centrum voor een intensieve handel van grote hoeveelheden ivoor in Centraal-Afrika, en er werd koperwerk, raffiakledij en aardewerk geproduceerd.
De slavenhandel was een belangrijke factor in de ondergang van het koninkrijk, omdat toegelaten werd dat de Europese slavenhandelaars een groot percentage van de bevolking wegvoerden. Hoewel de historische bronnen schaars zijn, doordat de invallende Europeanen bijna alles vernietigden, is het duidelijk dat de Kongo-beschaving erg geavanceerd was. Zo was er bijvoorbeeld een nauwkeurig systeem van belastingheffing, en een officiële Kongo-taal.
nl.wikipedia.org/wiki/Congo-Kinshasa
Van de website van de Verenigde Naties:
Bekijk en download de kaart van Congo.
Bekijk en download meer dan dertig kaarten. (dit is de website van de MONUC, de VN-vredesmacht voor Congo)
Een ontdekkingstocht in de voetsporen van Stanley en Conrad die ons meevoert van de oceaan tot aan de bron van de Congo-stroom. Een reis van zeven maanden tot diep in het oerwoud getekend door de pijnlijke gevolgen van de oorlog, de Maï Maï krijgers en de kindsoldaten tegemoet.
Deze reis naar Afrika is een ode aan het leven; het leven dat ons overrompelt zoals de niet in te tomen plantengroei langs de Congo-rivier. De beelden tonen ons het lief en leed van dit volk langs de oevers, de feesten en ceremonies die het ritme van hun leven bepalen, van prauwvoerders, vissers, handelaars en reizigers. De film geeft ook aan dat er, achter de ondergang en de tragische, gewelddadige geschiedenis van dit continent, nog hoop en geluk bestaat; de hoop en het geluk van rituelen, volksliederen en dansen.
Regie en scenario: Thierry Michel. Muziek: Lokua Kanza. ZAT 6⁄10 (20.00) — Zaal onder de Toren, Thonissenlaan 15 — Gratis